Co to jest piękno?
Music 
Śmierć, Prawda, Wolność i Piękno, jedna z najważniejszych dla mnie wartości... Przeto nie byłbym sobą, gdybym nie spróbował przeanalizować i tego tematu, więc~ tak też uczyniłem! Wziąłem jedną piękną rzecz i zastanowiłem się, dlaczego właściwie jest piękna - zbadałem jej cechy, przejrzałem je z każdej strony i o dziwo niczego nadzwyczajnego, co mogłoby tłumaczyć piękno, nie dostrzegłem. Mało tego! Po tej operacji nie byłem przez jakiś czas w stanie dostrzec w owej rzeczy owego piękna, wierzyłem, że wciąż się w niej kryło, acz nie dla mnie...

Czymże jest piękno? Ideą, w dużym skrócie mówiąc. Ideą, która określa wszystko to, co jest w jakiś sposób ładne, czy to dosłownie, czy metafizycznie, czy ewentualnie na przekór wszystkiemu w przewrotny sposób zawarte w brzydocie... Jako że wyznaję po neoplatońsku, że idee są równie realne, co ich fizyczne odpowiedniki - materia. Tako też istotę Piękna można traktować jako rzecz, względnie osobę, jeśli kto lubi personifikacje, która tu i tam się objawia x)

I tak, istnieć będą pewne cechy, które przyciągają ową istotę piękna, tak że wielu jest w stanie go tam w nich dostrzec ~ nazwijmy je "kanonami piękna". Niektórzy są skłonni uwidzieć jednak piękno tam, gdzie inni go nie wykrywają, a są i tacy, którzy zdają się być niewrażliwi na nie w żadnym stopniu. Z kolei gdzieś pośrodku stać będą ci, na których działają wybrane piękna aspekty i na ich podstawie oceniają, co jest ładne, a co nie - tak właśnie rodzą się gusta i guściki, jedne wrażliwsze bardziej, inne mniej, ale wciąż czerpiące z jednego piękna źródła, wszak Piękno jest jedno i jedyne ^^

Ogólnie rzecz biorąc, napisałem to, co Sprom, ale w bardziej~ hmm, idealistyczny sposób! Także tak oto piękno może być jednocześnie obiektywne (jako idea) lub subiektywne (z punktu widzenia wrażliwości estetycznego obserwatora) ^^
[Obrazek: zdMPIzg.jpg]

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Co to jest piękno? - przez Kamil-Maciej - 22-02-2016, 12:21
RE: Co to jest piękno? - przez Ścierwisław - 22-02-2016, 15:16
RE: Co to jest piękno? - przez psoras - 22-02-2016, 17:19
RE: Co to jest piękno? - przez ChrisEggII - 25-02-2016, 19:14
RE: Co to jest piękno? - przez Kamil-Maciej - 25-02-2016, 19:23
RE: Co to jest piękno? - przez SPIDIvonMARDER - 01-03-2016, 14:18
RE: Co to jest piękno? - przez Murdock - 01-03-2016, 14:49
RE: Co to jest piękno? - przez ⰄⰋⰔⰍⰑⰓⰔ-ⰁⰀⰔⰔ - 31-03-2016, 23:00
RE: Co to jest piękno? - przez Warmen - 31-03-2016, 23:06

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Silnik Mybb   MasterStyle By Wojtas (Krugerz)
Polskie tłumaczenie     Mybboard.pl