![]() |
|
Co to jest piękno? - Wersja do druku +- PONE – NAJLEPSZE FORUM W INTERNECIE, PONIEKĄD. (https://pone.gdan.eu) +-- Dział: Offtopic (https://pone.gdan.eu/forumdisplay.php?fid=15) +--- Dział: Syf (https://pone.gdan.eu/forumdisplay.php?fid=17) +--- Wątek: Co to jest piękno? (/showthread.php?tid=225) |
Co to jest piękno? - Kamil-Maciej - 22-02-2016 Chciałbym zadać pytanie: co to jest piękno? Czemu ludzie aż tak bardzo chcą je mieć? Moim zdaniem piękno wynika bezpośrednio z faktu, iż posiadamy zmysły: jeśli coś źle pachnie, lub wygląda na groźne/zepsute to w naturalny sposób uważamy, że coś jest brzydkie. Podobnie można wytłumaczyć złoty podział i symetrię - mózg lubi znajdywać we wszystkim schematy. RE: Co to jest piękno? - Ścierwisław - 22-02-2016 ![]() Przepraszam, proszę się rozsunąć, jestem ekspertem. Piękno to jest taka właściwość rzeczy, która powoduje że ludzie po zobaczeniu/usłyszeniu/powąchaniu jej myślą "ale ładne". Nikt jeszcze nie wie jak to właściwie działa, ale ma to coś wspólnego z mózgiem, więc na pewno jest dziwne i bez sensu. Różni ludzie od różnych rzeczy myślą "ale ładne", ale ładnością rządzą jakieś zasady, i jeśli się ich używa to można z całkiem niezłą dokładnością zrobić coś ładnego, więc można powiedzieć że ładność wynika z tych zasad, a nie z tego czy ktoś właśnie nad czymś stoi i się aktywnie zachwyca. Różni ludzie różne rzeczy uważają za ładne, bo rodzajów piękna jest dużo, i często żrą się ze sobą, i każdy jest na inne wyczulony. Na przykład rozsadzone granatem truchło ocieka jednym rodzajem i jest biedne jak cygański socjolog w inny, więc dla niektórych jest "łaaaaaaaał" a dla innych "błeeeeeee". "Ale to tylko twoja durna opinia a o gustach się nie dyskutuje" - przywali się jakiś postmodernista. Gdyby to było arbitralne i czysto subiektywne, to nie umiałbym zrobić obrazka i wiedzieć że ludzie go uznają za ładny zanim komukolwiek go pokażę. Z Bogiem. RE: Co to jest piękno? - psoras - 22-02-2016 (22-02-2016, 15:16)Ścierwisław napisał(a): "Ale to tylko twoja durna opinia a o gustach się nie dyskutuje" - przywali się jakiś postmodernista. Ktoś tu powiedział coś o postmodernizmie? ![]() Co do samego tematu, guzik mnie obchodzi, co to jest piękno. Wystarczy, że potrafię je rozpoznać, jak je zobaczę. Tak samo guzik mnie obchodzi, czy coś, co jest piękne dla mnie, jest też piękne dla kogokolwiek innego (egocentryzm ftw). No chyba że jestem w pracy i muszę zrobić stronę w gazecie tak, żeby spodobała się naczelnemu. A jeśli ktoś chciałby się naukowo dowiedzieć, co to jest piękno, to na ASP mu długo, szczegółowo i na przykładach wytłumaczą, że definicja piękna jest dość płynna i zmienia się bezustannie (wystarczy porównać malarstwo renesansowe z barokowym, intencjonalnie "niskorozdzielczościowymi" dziełami impresjonistów, eksperymentami Picassa i wizualnymi wygłupami Salvadora Dali). Niemniej jest jakiśtam wspólny zbiór tego, co się ludziom podoba, i to jest właśnie coś, co się nazywa piękno. RE: Co to jest piękno? - ChrisEggII - 25-02-2016 Po co komu definicja piękna? Podoba ci się coś co zobaczyłeś/usłyszałeś/poczułeś? Gratulacje, odkryłeś coś pięknego! Ktoś się z twoim poglądem nie zgadza? Nie musi, bo piękno jest odczuciem subiektywnym, zależnym od danej osoby. RE: Co to jest piękno? - Kamil-Maciej - 25-02-2016 (25-02-2016, 19:14)ChrisEggII napisał(a): Po co komu definicja piękna? Definicja piękna jest nam potrzebna po to, aby w słowniku nie było luki i, żeby ludzie wiedzieli co będzie podobało się wszystkim. Istnieje zasada "złotego podziału", którą przez tysiące lat wykorzystywało wielu artystów i zawsze ich działa były przez to lepsze. Jeżeli zaś coś zawsze funkcjonuje to trzeba zbadać, czemu to działa i zastosować to w innych obiektach. RE: Co to jest piękno? - SPIDIvonMARDER - 01-03-2016 Piękno nie ma jednolitej definicji, i całe szczęście! Każdy ma własne spojrzenie, stąd istnieje coś tak antypieknego jak "kaon piękna". Jakby ująć to w pigułce, to chyba to po prostu coś, co w kimś budzi wyższy zachwyt. A z czego ten zachwyt wynika, to juz jego indywidualna kwestia. RE: Co to jest piękno? - Murdock - 01-03-2016 Co to jest piękno? Dla mnie jest tylko jedna definicja:
RE: Co to jest piękno? - ⰄⰋⰔⰍⰑⰓⰔ-ⰁⰀⰔⰔ - 31-03-2016 Śmierć, Prawda, Wolność i Piękno, jedna z najważniejszych dla mnie wartości... Przeto nie byłbym sobą, gdybym nie spróbował przeanalizować i tego tematu, więc~ tak też uczyniłem! Wziąłem jedną piękną rzecz i zastanowiłem się, dlaczego właściwie jest piękna - zbadałem jej cechy, przejrzałem je z każdej strony i o dziwo niczego nadzwyczajnego, co mogłoby tłumaczyć piękno, nie dostrzegłem. Mało tego! Po tej operacji nie byłem przez jakiś czas w stanie dostrzec w owej rzeczy owego piękna, wierzyłem, że wciąż się w niej kryło, acz nie dla mnie... Czymże jest piękno? Ideą, w dużym skrócie mówiąc. Ideą, która określa wszystko to, co jest w jakiś sposób ładne, czy to dosłownie, czy metafizycznie, czy ewentualnie na przekór wszystkiemu w przewrotny sposób zawarte w brzydocie... Jako że wyznaję po neoplatońsku, że idee są równie realne, co ich fizyczne odpowiedniki - materia. Tako też istotę Piękna można traktować jako rzecz, względnie osobę, jeśli kto lubi personifikacje, która tu i tam się objawia x) I tak, istnieć będą pewne cechy, które przyciągają ową istotę piękna, tak że wielu jest w stanie go tam w nich dostrzec ~ nazwijmy je "kanonami piękna". Niektórzy są skłonni uwidzieć jednak piękno tam, gdzie inni go nie wykrywają, a są i tacy, którzy zdają się być niewrażliwi na nie w żadnym stopniu. Z kolei gdzieś pośrodku stać będą ci, na których działają wybrane piękna aspekty i na ich podstawie oceniają, co jest ładne, a co nie - tak właśnie rodzą się gusta i guściki, jedne wrażliwsze bardziej, inne mniej, ale wciąż czerpiące z jednego piękna źródła, wszak Piękno jest jedno i jedyne ^^ Ogólnie rzecz biorąc, napisałem to, co Sprom, ale w bardziej~ hmm, idealistyczny sposób! Także tak oto piękno może być jednocześnie obiektywne (jako idea) lub subiektywne (z punktu widzenia wrażliwości estetycznego obserwatora) ^^ RE: Co to jest piękno? - Warmen - 31-03-2016 PIĘKNO? PIĘKNEM JEST TEN STYL FORUM!
|