Ankieta o Stanie Fandoomu w roku 2015
Przybijam ten oto papier, abyście się wypowiedzieli.

Parafrazując Gombrowicza – Fandom, to bestia co od wieków zdycha, a zdechnąć nie może, wiecznie głodna, a przecież cały czas karmiona. Mimo że wszyscy krzyczą o końcu od zawsze na zawsze, ten perfidnie nie chce nadejść i do końca skruszyć zębów na zrębach społeczności. No właśnie, fandom umiera... ale czy na pewno?

Dlaczego ktoś tak uważa, dlaczego umiera, kto tak sądzi? Dlatego postanowiłem, wraz z WonSzwagiem stworzyć tą ankietę, która prawdopodobnie przyniesie odpowiedź na parę pytań i być może pozwoli zdiagnozować domniemany problem. Ankieta podzielona jest na trzy krótkie części - w pierwszej pytamy kto, w drugiej - co robi, a w trzeciej - czy uważa, że fandom zmierza do nieuchronnego końca i dlaczego. Zapraszam do udziału i zachęcenia jak najszerszej rzeszy ludzi do jej rozwiązania ^^.

https://docs.google.com/forms/d/1KrOe7Ic...c/viewform
Odpowiedz
Widzę, że ten temat staje się coraz bardziej popularny od... hm... w zasadzie to on już od dawna jest popularny :D Szkoda tylko, że w większości jest to czcze gadanie, no, może poza właśnie takimi inicjatywami jak ta ankieta.

Chociaż, jeśli miałbym się przyczepić, to w paru pytaniach dałbym inne możliwości odpowiedzi. Przykładowo, w pytaniu o wiek zamiast "16-22", to moim zdaniem lepiej byłoby jakoś rozgraniczyć, tak, żeby jedna odpowiedź była z przedziałem <18, a druga >18 (np. 15-17 i 18-22), do tego dać jakieś 22-26, czy nawet dobić do odpowiedzi "ponad 30".

Przy pytaniu "Czy znalazłeś jakichś znajomych w fandomie" też nie zaszkodziłoby parę możliwości więcej. Tak samo z pytaniem o uczęszczanie na meety.

Ale generalnie rzecz biorąc, fajnie, że ktoś bierze się za ten temat poważniej ;)
"I love it when a plan comes together"
Odpowiedz
Kiedy planujesz wrzucić wyniki i co jeszcze z tym zrobić?
Odpowiedz
(03-12-2015, 21:11)Puszcza napisał(a): Kiedy planujesz wrzucić wyniki i co jeszcze z tym zrobić?

Wyniki powinny pojawić się pod koniec stycznia. A co dalej z tym będzie? Hm... dobre pytanie. Irwin, trzeba to obgadać jakoś jutro lub w weekend :v v:
Odpowiedz
Ja mam zamiar opublikować wyniki, dać parę wykresów, podać parę danych statystycznych, kto bardziej narzeka - staroponiaki czy nowoponiaki, który sezon wciągnął do fandomu największą ilość ludzi itp.. Niżej zamieszczę swoją opinię o wynikach i tym jak pokrywają się z przewidywanymi.
Wszystkie wyniki udostępnię wraz z opracowaniem, o tak jak chociażby zrobiono tutaj: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1...sp=sharing .

Co już ludzkość z tym zrobi to już jej sprawa :).
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Silnik Mybb   MasterStyle By Wojtas (Krugerz)
Polskie tłumaczenie     Mybboard.pl