88 dni programowania
Od niedzieli 21.02.2016 rozpoczynam sobie wyzwanie - codziennie przynajmniej godzinkę-dwie poświęcić na programowanie... i tak przez 88 dni. Docelowo będę aktualizował temat regularnie co tydzień.

Na pierwszy ogień na pewno pójdzie C#, później Python, na końcu - jeśli starczy czasu - podszlifuję C++.
Odpowiedz
Na deser polecam asembler Intela. Dość ciekawie się tam mnoży i dzieli liczby całkowite.
Odpowiedz
Bawiłem się kiedyś assemblerem (na studiach które oblałem rainderp), więc wiem co to fün. Myślę żebym zrobił kilka aplikacji wielowątkowych.
Odpowiedz
Powodzenia. Zamierzasz zrobić jakąś grę, czy coś innego?
Odpowiedz
Zamierzam robić dużo małych projekcików ćwicząc poszczególne zagadnienia danego języka. Projekty zostawię sobie na później, robienie projektu kiedy nie umie się programować to pomysł 2\10 kończący się, na ogół, koniecznością przepisania całego projektu od nowa.
Odpowiedz
Dziękuję za informację.
Odpowiedz
Czy minął już tydzień? Gdzie ta aktualizacja?
[Obrazek: nZHxp.jpg]
Odpowiedz
Cośtam cośtam, póki co walę codziennie kilka zadanek z codewarriors. Poza tym zrobiłem szkielet programiku do bitew okrętów kosmicznych (klasy, obliczenia, takie tam), teraz tylko to rozbudować.
[Obrazek: sgn.png]
Odpowiedz
Zrobiłem sobie wstępną listę czelędży i codziennie przynajmniej jeden prosty napoczynam. Głównie klasy (mocno obiektowe), jakieś kamień, papier nożyce, po kolei, żeby sobie odświeżyć co trzeba.

Później mam zamiar skorzystać z Django i w ramach treningu wtranżolić je na witrynę WWW.

Kod:
import datetime
import calendar

class person():
    """Represents the person and his age.
    Takes person name and his birthdate (year, month, day) as arguments."""

def __init__(self, name='', born_year=1994, born_month=1, born_day=16):
        self.name = name
        self.born_year = born_year
        self.born_month = born_month
        self.born_day = born_day

def __str__(self):
        #returns person age and his age in years, days and seconds.
        return('This is %s. He was born on %d %s %d. He is about %d seconds old ' % (self.name, self.born_day, calendar.month_name[self.born_month], self.born_year, self.age_in_seconds()))

def age_in_seconds(self):
        #using datatime to count days from born date to today date. Returns seconds since birthDAY.
        d1 = datetime.datetime(self.born_year,self.born_month,self.born_day)
        d2 = datetime.datetime.today()

return (d2-d1).days*24*3600

Na początku zrobiłem obliczanie age_in_seconds korzystając z pętli [wszystko działało], ale później stwierdziłem, że mi się nie chce kombinować. Moduł calendar został zaimportowany, podobnie, z mojego czystego lenistwa, przez które nie chciało mi się wpisywać nazw miesiąców w liście :lol: .
[Obrazek: sgn.png]
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

Silnik Mybb   MasterStyle By Wojtas (Krugerz)
Polskie tłumaczenie     Mybboard.pl