Fanfic - sugestie, pomoc
Swego czasu trochę fanfików się naczytałem, zarówno po polsku, jak i po angielsku, więc chyba moja wiedza może delikatnie się przy dać. Z drugiej strony średnio wychodziło mi pisanie samemu. ale to już mało ważne w tym momencie.
Przede wszystkim - sam krótki wstęp, który tu podałeś to trochę zbyt mało, zarówno dla czytelnika, jak i dla autora. Jest przede wszystkim bardzo uogólnione, przez co od razu podchodzę do pomysłu sceptycznie. Jednakże, gdy głębiej się nad tym zastanowię, to widzę, że jednak da się coś z tego wyciągnąć.
Tylko teraz druga ważna rzecz - oryginalność. Na razie brzmi to niemalże jak krótki opis Past Sins (w sumie tam też jest sekta, są wysoko postawieni kultyści i jest demon), a w dodatku spora ilość innych fanfików, przez co trzeba wymyślić coś naprawdę oryginalnego, by jakoś się wybić.
Poza oryginalnością ważna jest jakość. Owszem, możesz mieć pomysł podobny do jakiegoś, który już był, możesz nie być w pełni oryginalny, ale jak napiszesz coś, na wyższym poziomie (albo chociaż podobnym, jeśli oryginał był bardzo dobry), to przyciągniesz w ten sposób czytelników.
Na odbiór fanfika ma też wpływ jego klimat. To jest moim zdaniem bardzo ciężka rzecz i sam średnio ją ogarniam.
Na koniec jeszcze parę konkretnych rad:
1. Rozpisz sobie fabułę, co po czym się dzieje, co na co ma wpływ. Mając zapisane najważniejsze rzeczy jest o wiele łatwiej
2. Zrób to samo z postaciami, staraj się, by nie były one jednokolorowe, by miały różne wady, zalety, tajemnice, postaraj się, by charakter postaci był jak najbardziej różnorodny i rozbudowany
Na razie to w sumie tyle ;)
Ewentualnie mógłbym jeszcze zaproponować pomoc w różnych dziedzinach, a jeśli miałbyś ochotę, to nawet wspólne pisanie tego ;)
Mam nadzieję, że pomogłem
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Fanfic - sugestie, pomoc - przez Rob - 18-11-2015, 21:04
RE: Fanfic - sugestie, pomoc - przez Murdock - 18-11-2015, 21:44
RE: Fanfic - sugestie, pomoc - przez psoras - 18-11-2015, 22:15
RE: Fanfic - sugestie, pomoc - przez Rob - 18-11-2015, 22:49
RE: Fanfic - sugestie, pomoc - przez Stachu - 01-12-2015, 02:51
RE: Fanfic - sugestie, pomoc - przez Rob - 02-12-2015, 20:24
RE: Fanfic - sugestie, pomoc - przez Airlick - 13-12-2015, 13:01
RE: Fanfic - sugestie, pomoc - przez Ylthin - 13-12-2015, 16:14
RE: Fanfic - sugestie, pomoc - przez Airlick - 14-12-2015, 09:30

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Silnik Mybb   MasterStyle By Wojtas (Krugerz)
Polskie tłumaczenie     Mybboard.pl