Fanfic - sugestie, pomoc
(18-11-2015, 21:44)Murdock napisał(a): Ad meritum, przedstawianie Equestrii jako czegoś złego, mrocznego, zupełnego przeciwieństwa "szczęśliwej, kolorowej krainy" wcale nie jest takie znów oryginalne, jak mogłoby się wydawać. A przynajmniej ja spotkałem się z conajmniej kilkunastoma takimi fikami, jeśli nie z dziesiątkami.
Właśnie. Radziłbym uważać, bo w oklepane schematy można wpaść z łatwością i nawet tego nie zauważyć, aż będzie za późno.
Jeśli faktycznie chciałbyś opisać historię porządnych Equestrian, którzy postanowili podpisać pakt z diabłem, żeby ratować krainę przed rządami Platformy Księżniczkobywatelskiej, Celestii Tusk i Luny Kopacz (wybaczcie, musiałem), ale potem coś poszło nie tak, bo w końcu pakt z diabłem to pakt z diabłem... to moim zdaniem wszystko zależy od postaci.
Piszesz, że głównym bohaterem powinien być jakiś random. Bardzo fajnie, ale nie zapomnij, żeby temu swojemu randomowi dać jakiś sensowny charakter, wyraźniejszy niż „jest zwykłym obywatelem Equestrii”. Niech ma jakieś cechy wyróżniające, np. wisielczy humor połączony jednak z pewną dozą optymizmu („okej, kraj zamienia się w g*wno, ale to nie znaczy, że w życiu nie ma już nic fajnego”). Albo i zupełnie inne, co ja ci będę postać pisał. Antagoniście także przydałyby się jakieś cechy oprócz bycia zdesperowanym...
No i oczywiście nie zapomniałbym o tym, żeby uczynić samego demona interesującym. U mnie byłby cokolwiek jak Gaunter O'Dim z DLC do Wiedźmina „Serca z Kamienia” - wciągałby bohaterów w nierozwiązywalne zagadki i wiązał ich podchwytliwymi kontraktami, z których nie byliby w stanie się w żaden sposób wyplątać. Ale to trzeba byłoby porządnie zaprojektować przed pisaniem...

Dobra, skończę z tym, bo jeszcze dojdzie do tego, że to ja napiszę tego fanfika, a mam coś innego do popełnienia. Ogólnie: pomysł jako pomysł daje radę, tylko wykorzystaj go porządnie.
Powodzenia.
Pam-ta-ta-tam! - Konstal 105Na o powyższej wypowiedzi.

Jestem zwolennikiem linii 326 oraz przegubów na niej!
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Fanfic - sugestie, pomoc - przez Rob - 18-11-2015, 21:04
RE: Fanfic - sugestie, pomoc - przez Murdock - 18-11-2015, 21:44
RE: Fanfic - sugestie, pomoc - przez psoras - 18-11-2015, 22:15
RE: Fanfic - sugestie, pomoc - przez Rob - 18-11-2015, 22:49
RE: Fanfic - sugestie, pomoc - przez Stachu - 01-12-2015, 02:51
RE: Fanfic - sugestie, pomoc - przez Rob - 02-12-2015, 20:24
RE: Fanfic - sugestie, pomoc - przez Airlick - 13-12-2015, 13:01
RE: Fanfic - sugestie, pomoc - przez Ylthin - 13-12-2015, 16:14
RE: Fanfic - sugestie, pomoc - przez Airlick - 14-12-2015, 09:30

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Silnik Mybb   MasterStyle By Wojtas (Krugerz)
Polskie tłumaczenie     Mybboard.pl