Światotworzenie.
Witam.

Ostatnio na /sb/ wspominałam, że mam pomysł na świat fantasy. Mojego świata nie tworzę oczywiście od wczoraj, tylko pomysł zrodził się w mojej głowie jakieś trzy miesiące temu. Tak czy siak jest dość świeży, więc nie mam do niego większych sentymentów. Proszę o ostrą krytykę. Bardzo proszę.

ŚWIAT W JEDNYM ZDANIU
Niesamowita technologia, estetyka XIX-wieczna, dużo podziałów społecznych i w ogóle to kobiety nie mają praw wyborczych.

GEOGRAFIA
Nie posiadam żadnej mapy mojego świata, bo map bardzo nie lubię.
Większa część mojego świata (strzelam, że koło 94%) to woda. Jedyna lądy, to wąskie archipelagi stłoczone pod (w przypadku południowego) lub nad (w przypadku północnego) zwrotnikami. Mamy więc dwa takie pasma - pasmo północne i południowe. Oddzielone one są bardzo słonym oceanem, gdzie tylko sporadycznie trafiają się nieduże wysepki.
Jak już wspominałam, mamy dwa pasma. Ludzie zamieszkują to południowe. Pasmo jest bardzo wąskie i pełne jezior i rzek niczym Mazury. Niektóre archipelagi są połączone wąskimi przejściami, niektóre rozdzielone przez niewielkie morza. Państwa leżące na południowym paśmie są małe, nie większe od Chorwacji, w najlepszym przypadku wielkości Portugalii. Pasmo północne było zamieszkane przez koczowniczy lud Sirlingów, jednak obecnie jest skolonizowane przez ludzi. Pasmo północne nie jest zbyt przyjazne dla ludzie, jest tam bardzo dużo pustyń, ALE znajdują się tam ogromne złoża minerałów.
Pomiędzy dwoma pasmami znajduje się coś jeszcze bardzo ważnego z punktu widzenia fabuły, czyli miasta na wodzie. Są to wyspy zbudowane w całości ludzką ręką. Odległość między jedną wyspą, a drugą to mniej więcej odległość jak z Warszawy do Gdańska, choć i tutaj znajdą się odstępstwa. O tym, dlaczego w ogóle zostały zbudowane, już za chwilę.
Na koniec wywodu o geografii powiem jeszcze trochę o państwach. Państwem, na którym jak na razie najbardziej się skupiam jest Donacja (to nazwa robocza, jeszcze nad nią pracuje). Państwo wielkości Mołdawii. Jest bardzo wyciągnięte, kształtem przypomina poziome Chile. Co do reszty państw - pracuję nad nimi. Nie jestem zbyt dobra w wymyślaniu nazw, a na razie wiadomo o nich tyle, że SĄ. W przyszłości mam zamiar je rozwinąć. Miasta na wodzie były dawniej koloniami, obecnie większa część z nich to suwerenne państwa-miasta. Jeśli chodzi o północne pasmo, to na mocy traktatu międzynarodowego obowiązuje na nim prawo, że każdy kraj może zakładać tam swoje kopalnie, osady itp., a obszar zajmowany przez niego i jeszcze trochę naokoło od momentu wybudowania tam czegokolwiek należy do niego.

HISTORIA I POCHODNE
Rasa ludzi pochodzi, jak już było mówione, z pasma południowego. Jak to ludzie, oczywiście musieli się podzielić. Skupmy się na naszej Donacji. Donacja jest państwem religijnym, wyznaniowym. Początkowo jej tereny zamieszkiwał dzikie plemiona, które później zjednoczyły się pod bożym sztandarem.
[TUTAJ BĘDZIE PEŁNA ZAWIJASÓW HISTORIA ŚWIATA, BO NA TEN SEGMENT NIE MAM JESZCZE POMYSŁU.]
Kraje południowego pasma rozwijały się niezwykle szybko. Niestety, bardzo niewielkie tereny, które mogli zamieszkiwać, zmusiły część państw do zaostrzenia prawa co do ilości posiadanych dzieci (jedno dziecko na kobietę), ale również do ekspansji. Północne pasmo wydawało się z początku dobre do zasiedlenia, ale okazało się, że warunki bytowe są porównywalne do Antarktydy.
Jak już wspominałam, kraje to rozwijały się bardzo szybko. Wtedy narodził się pomysł - ej, może wybudujemy miasta na wodzie?
Projekt spotkał się z uznaniem i już po kilkudziesięciu latach wybudowano pierwsze miasto na wodzie nazwane Primerią. Wraz z rozwojem techniki, tworzenie kolejnych miast na wodze stało się dużo tańsze i szybsze. Ludzie zajęli oceany.
A jak rzecz miała się z Sirlingami? Nie były to zbyt inteligentne stworzenie, za to były niezwykle uległe. Szybko stali się niewolnikami. Bardzo dużaich częśćzostała przeniesiona do południowego pasma, by służyć ludziom.
Donacja, jak już wspominano, jest państwem wyznaniowym. Religia tam wyznawana jest najpopularniejszą religią na świecie, jednak to właśnie Donacja jest ostoją tego kultu. Z tego powodu, właśnie tam wybierana jest arcykapłanka. Pomimo bardzo dużej dyskryminacji kobiet, arcykapłanka musi być płci żeńskiej. Jest to tylko i wyłącznie kwestia tradycji. Arcykapłanka nie ma żadnej realnej władzy, jest tylko symbolem.
Dziewczyny i kobiety, w dowolnym wieku, zgłaszają się dobrowolnie do zostania arcykapłanką. Twój status społeczny nie ma w tym wypadku żadnego znaczenia. Warunków jest kilka i one skutecznie redukują liczbę kandydatek do minimum. Po pierwsze - przez całe swoje życie nie mogą one ani razu się skaleczyć, złamać sobie czegoś itp. Przez to wiele rodziców trzyma swoje córki pod kloszem. Oczywiście trudno znaleźć na to dowód, więc w tym wypadku bierze się wszystko na wiarę. Drugi powód, to obowiązkowe "oślepnięcie". Arcykapłanka już po jej zostaniu zostaje oślepiona w bezbolesny sposób. Według religii, tylko dzięki temu może ona uzyskać pełną łączność z bogiem. Ostatecznego wyboru, co do tego kto zostanie arcykapłanką dokonują zwykli kapłani, którzy zjeżdżają się w celu wyboru odpowiedniej dziewczyny.

Parę słów na temat religii: jej wyznawcy nie wierzą w niebo, reinkarnację, ani nic takiego. Wierzą natomiast w to, że bóg steruje każdym wydarzeniem i za każdy zły uczynek czeka człowieka kara za życia w postaci np. choroby.

Proszę o rady i krytykę. Podejrzewam, że mój świat jeszcze wieeele razy przejdzie orzez magiel.
[Obrazek: iUqDbSk.gif]
Odpowiedz
 Marchewkę przyznali   Nowy Isen(+1)

Wiadomości w tym wątku
Światotworzenie. - przez Irwin - 13-11-2015, 19:27
RE: Światotworzenie. - przez psoras - 14-11-2015, 00:01
RE: Światotworzenie. - przez Vanadiss - 14-11-2015, 04:11
RE: Światotworzenie. - przez Ścierwisław - 14-11-2015, 10:28
RE: Światotworzenie. - przez Seluna - 15-11-2015, 16:27
RE: Światotworzenie. - przez Nowy Isen - 15-11-2015, 17:49
RE: Światotworzenie. - przez Seluna - 15-11-2015, 17:53
RE: Światotworzenie. - przez Nowy Isen - 15-11-2015, 17:53
RE: Światotworzenie. - przez Ścierwisław - 15-11-2015, 17:59
RE: Światotworzenie. - przez Seluna - 15-11-2015, 18:07
RE: Światotworzenie. - przez Ścierwisław - 15-11-2015, 18:14
RE: Światotworzenie. - przez Vanadiss - 15-11-2015, 19:37
RE: Światotworzenie. - przez Seluna - 15-11-2015, 19:43
RE: Światotworzenie. - przez psoras - 15-11-2015, 19:45
RE: Światotworzenie. - przez Irwin - 16-11-2015, 23:01

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Silnik Mybb   MasterStyle By Wojtas (Krugerz)
Polskie tłumaczenie     Mybboard.pl