30-05-2017, 16:07
Siema! Fantastyczna kolekcja Vanadiss, może skoro jesteś w temacie to mi pomożesz? Szukam utworu który ostatni raz słyszałam mając z 10 lat może (to chyba jeszcze była muzyczna jedynka jakaś, na pewno poleciało w TV publicznej), nie pamiętam wykonawcy ani tytułu, tylko melodię z refrenu, podobna trochę do wyżej zamieszczonego Sinovi smo slavne Teslicke, ale szybsze, bardziej rockowe "cięższe", kojarzy mi się też z Goranowym Kałasznikowem, ale był to utwór chyba mocniejszy w przekazie. Nie jestem pewna, czy była ta piosenka w ogóle związana z Bałkanami, czy to nie było o innym konflikcie zbrojnym z czasów gdy byłam dzieciakiem, ale nuta mi się kojarzy zdecydowanie z tą wojną.. wiem, zagwozdka zarąbista, szukałam, buszowałam po YT i nic, znajduję utwory podobne, ale nie to.. pamiętam teledysk trochę, byli tam tańczący żołnierze (chyba) i zapewne kawałki reportaży ze starć.. nie wiem też czemu, ale kojarzy mi się, że w tekście było coś o.. lwie?? (państwo porównane do walczącego lwa coś w ten deseń) :D tak wiem, chaotyczny opis, ale może coś takiego gdzieś widziałeś. Pozdro!