[PROJEKT] Powszechnie otwarty erpegowy sandboks
(07-11-2015, 00:28)Warmen napisał(a): 1.
Touhou? Tam każda postać ma moc wyglądającą jak bomba atomowa odpalona w stronę główki szpilki. Poza tym, czemu mielibyśmy/miałbyś ograniczać się do jakiegoś uniwersum, skoro celujesz w wysokie stężenie OP postaci? Zaadaptuj jeno kilka zasad potrzebnych scenariuszowi, a reszta niech będzie polem do popisu wyobraźni/kalki/czegokolwiek.
Nie znam tego uniwersum, w najbliższym czasie postaram się rzucić na nie okiem. Ogólnie liczę na jak największą ilość propozycji, dzięki czemu uda się wybrać optymalną. Przy swojej pierwotnej wizji się nie upieram, w końcu tu chodzi o to, żeby każdy się dobrze bawił, a nie tylko MG rainderp

(07-11-2015, 00:28)Warmen napisał(a): 2.
Przykład rozwiązania tego, moim zdaniem, problemu podam w taki sposób:
Polska. Każdy zaczyna w dobrze sobie znanej lokacji startowej. Jako, że teren działań to cały kraj, ulubione kafejki i dzielnie wciąż mogą mieć miejsce, a postaci mogą podróżować i podejmować się różnorakich działań. A cztery kąty będą bliższe serduszku, bez zbędnego zmyślania.
Jeśli jednak chcemy wymyślać, polecam fikcyjną krainę Blashyrkh.
Również, rzucę okiem. Zależałoby na dość niedużych przestrzeniach (łatwiej wymyślać wtedy wydarzenia, które obejmą wszystkich graczy - no wiecie, meteoryt lecący w stronę miasta to norma, meteoryt lecący w stronę całego państwa to już znacznie bardziej rozbudowany kataklizm). NIE MAM TEŻ NIC PRZECIWKO WYKREOWANIU WŁASNEGO ŚWIATA. Mój jedyny problem z nim polega na tym, że na rysowaniu to ja się raczej nie znam i wolałbym używać jakiegoś miłego, podatnego na edycję gotowca.

(07-11-2015, 00:28)Warmen napisał(a): 3. Co to BN? Limitem mocy może być wstępna weryfikacja przez MG. I sposób prowadzenia własnej postaci. Styl pisania, konkretniej. I ocena osoby 'bezstronnej'. Okres próbny brzmi w świetle moich propozycji, i nawet bez nich, niedorzecznie, nie polecam.
BN - Bohater Niezależny, czyli wszystkie postacie, które nie są postaciami graczy. Z okresu próbnego mogę bez większych żalów zrezygnować, był taką wymyśloną przy okazji propozycją którą uznałem za wartą rozważenia. Jeśli chodzi o weryfikację, to byłaby raczej tylko przy dopuszczaniu kart postaci. No i mimo wszystko wolałbym, żeby ustalić chociaż ogólnikowo limit możliwości (na przykład postać używa magii, ale tylko czarnej/postać włada żywiołem ognia/coś w ten deseń) tak, aby każdy mógł stworzyć coś unikatowego i jeden gracz nie zajął wszystkich możliwości.

(07-11-2015, 00:32)Stachu napisał(a): Brak interwencji MG jest słabym pomysłem. Z sesji w różnych systemach wiem dobrze, że zawsze znajdzie się ktoś, kto bardziej umie w cyferki niż inni i znajdzie kombinację, która zmiecie wszystko inne z gry. To po prostu nie wypali
W tej sesji nie będzie cyferek. Jeśli już, to tylko do określenia limitu mocy, który i tak dla każdego będzie taki sam. Sam sandboks zakłada istnienie powergamingu, więc żaden z graczy nie będzie miał możliwości stworzenia postaci jednoznacznie silniejszej od innych.

(07-11-2015, 09:15)Irwin napisał(a): Najłatwiej byłoby po prostu ograniczyć moc\ilość akcji\łatewah zasadami (jak w karciankach).

A co powiedzielibyście na RPGa zbiorowego, w którym gracze sterują\są częścią jakiejś społeczności?
Ad. 1 - Brzmi skomplikowanie, ale będę nad tym myśleć; nie chciałbym jednak wrzucać zbyt dużej ilości ograniczeń i wolałbym, żeby takich "przeszkadzajek" było jak najmniej.
Ad. 2 - Nigdy nie próbowałem czegoś takiego tworzyć, więc musiałbym mieć wsparcie :P

(07-11-2015, 09:35)Seluna napisał(a): Brak interwencji MG? Chyba się trochę za duży burdel zrobi.
Nie jest to aż tak oczywiste. Poza tym MG będzie obecny poprzez narzucanie (lekkie) kluczowych zdarzeń, wskazując graczom interesujace eventy, które oni sami będą mogli rozbudowywać.

Jeśli chodzi o uniwersum - rozumiem, że z kucyków w tym wypadku rezygnujemy całkowicie :D
Brałem kiedyś udział w sesji, w której gracze wcielali się w fikcyjnych bogów - może ruszyć w tym kierunku? Czekam w tej chwili najbardziej na osoby mające pomysły na kreację świata.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: [PROJEKT] Powszechnie otwarty erpegowy sandboks - przez Cylinder - 07-11-2015, 16:18

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Silnik Mybb   MasterStyle By Wojtas (Krugerz)
Polskie tłumaczenie     Mybboard.pl