Ułatwienia w grach.

W tym filmie dobrze to omówiono, więc ja nie mam już o czym pisać.
Odpowiedz
Mógłbyś na podstawie filmu przedstawić swoją tezę : (.

Problem w tym, że prezenter skupia się na grach AAA - i to głównie cRPGach\GTA z otwartym światem, totalnie ignorując to, że tego typu rozwiązania zostały już parę lat temu ulepszone i dobrze zastosowane w innych produkcjach. Wspomina stare przygodówki z lat '90, ale jako kontrast między "POPATRZCIE KIEDYŚ TRZEBA BYŁO WSZYSTKO KLIKAĆ JAK DEBIL I NIE BYŁO INTERNETU!" a "DZISIAJ WSZYSTKO JEST PROSTE I LUDZIE NIE MYŚLOM".

O otwartym świecie dobrze wypowiadał się twórca gry Kingdom cośtam: http://warhorsestudios.cz/index.php?page...11&lang=en .

Chciałem napisać długi elaborat, pisząc o tym jak pierdoły odciągają od gry, skupiając się na dobrych otwartych światach i pokazać kilka tytułów skupionych wokół eksploracji (min. underrail, po części Dwarf Fortress), ale stwierdziłem że rzucę linkiem, bo tam dobrze to omówiono, więc ja nie mam już o czym pisać.
Odpowiedz
(26-03-2016, 09:34)Irwin napisał(a): Mógłbyś na podstawie filmu przedstawić swoją tezę : (.

Problem w tym, że prezenter skupia się na grach AAA - i to głównie cRPGach\GTA z otwartym światem, totalnie ignorując to, że tego typu rozwiązania zostały już parę lat temu ulepszone i dobrze zastosowane w innych produkcjach. O otwartym świecie dobrze wypowiadał się twórca gry Kingdom cośtam: http://warhorsestudios.cz/index.php?page...11&lang=en . Wspomina stare przygodówki z lat '90, ale jako kontrast między "POPATRZCIE KIEDYŚ TRZEBA BYŁO WSZYSTKO KLIKAĆ JAK DEBIL I NIE BYŁO INTERNETU!" a "DZISIAJ WSZYSTKO JEST PROSTE I LUDZIE NIE MYŚLOM".

Chciałem napisać długi elaborat, pisząc o tym jak pierdoły odciągają od gry, skupiając się na dobrych otwartych światach i pokazać kilka tytułów skupionych wokół eksploracji (min. underrail, po części Dwarf Fortress), ale stwierdziłem że rzucę linkiem, bo tam dobrze to omówiono, więc ja nie mam już o czym pisać.

Napisałem długi post - porażka.

Napisałem krótki post - porażka.

Wnioski:

Trzeba będzie jakoś połączyć te oba sposoby.
Odpowiedz
Chcecie gry na myślenie?
Zegarmistrz (The Watchmaker).

Gra stara, bardzo stara (z 2001 bodajże), jak na tamte czasy miała świetną grafikę (jak na obecne - nie ma co porównywać). Ogólnie jest to chyba najtrudniejsza gra, z jaką się kiedykolwiek spotkałem. Fabuła: wcielamy się tam w dwójkę detektywów i musimy w ciągu kilkunastu godzin uratować świat. Akcja toczy się w starym zamku, będącym obecnie hotelem czy czymś takim (nie pamiętam dokładnie), całość jest bardzo rozległa, łazimy gdzie chcemy i nikt nam nie powie czy idziemy dobrze, czy nie. Trzeba myśleć, myśleć, kombinować i jeszcze raz myśleć.
Oczywiście w internecie krąży masa poradników do tej gry, opisujących krok po kroku jak i co mamy robić. Ale nawet z tym, nie jest to takie łatwe, jak się wydaje. Śmiem twierdzić, że bez poradnika nie da się przejść nawet połowy gry.

Jeśli kogoś nie odrzucają staaaare produkcje i chce się sprawdzić - polecam. Hm... chyba gdzieś jeszcze powinienem mieć płytę z tą grą... oj kusi, kusi.
"I love it when a plan comes together"
Odpowiedz
Jezu, narrator w tym filmiku to taki casual, że aż smutno. Mówiąc o dobrych zagadkach w Zeldzie, pokazuje rozgrywkę ze Skyward Sword, czyli gry, która nawet jak na standardy serii jest tak uproszczona, jak tylko można, żeby dzieciom nie było za trudno.
Dark Souls 2 nazywa lepsze od jedynki, bo "od początku jest szybka podróż". No Panie Jezu z Krzyża Zdjęty, nawet ja, nie będąc fanem cyklu, wiem, jaki to jest głupi pogląd, bo Soulsy to jest gra, w której masz zginąć i łazić 500. raz do tego samego bossa, bo nie byłeś dostatecznie dobry. Git gut.
Co do jeżdżenia tymi samymi drogami w GTA to poniekąd się zgadzam, chociaż mi podróż przez pół mapy w San Andreas sprawiała tyle samo frajdy zarówno za drugim, jak i za dwusetnym razem, głównie za sprawą dobrego gangsta rapu w radiu.

A co do ułatwień w grach ogólnie:
Raz - autor filmiku sam podaje jako przykład Dark Souls, grę trudną i wymagającą treningu, a jakimś cudem szalenie popularną. Czyli jest popyt na trudniejsze gry? Jest.
Dwa - to nie jest 1994, w gry grają miliony ludzi, generując miliardy zysku, więc nie dziwne, że uprościli rozgrywkę, bo przecież mały Timmy nie będzie powtarzał misji dziesiąty raz, tylko odpali inną, łatwiejszą grę.
Trzy - czas na historyjkę:
Kilka dni temu skończyłem po raz pierwszy Super Metroida, bo można go kupić na 3DSie. Super gra, dobry klimat, klasyka branży i tak dalej. Przechodziłem go prawie na ślepo, to znaczy - wiedziałem, jak się skończy (a szkoda, bo zwrot akcji jest całkiem fajny) i wiedziałem, co zrobić w jednym, kluczowym momencie. Oprócz tego nic. Pomimo tej wiedzy i tak zajrzałem do solucji w necie dwa razy, bo po bombardowaniu każdej ściany i sprawdzaniu jej prześwietleniem i tak nie wiedziałem, dokąd iść. Takich gier z gatunku "co do cholery mam teraz zrobić" było trochę już od 1985 roku. Jak wiadomo, teraz masz poradniki/filmiki na YT - żaden problem sprawdzić. A wtedy? No tak, trzeba samemu zgadnąć...

...a gdzie tam, możesz kupić NINTENDO POWER i wiedzieć już teraz! Sekrety w Zeldzie, mapa z pierwszego Metroida, pomoc do Castlevanii 2? Myk!

Poza przygodówkami, które lubowały się w takich zagrywkach (pozdrawiam zagadkę z kluczem i zagadkę z kamiennym ołtarzem z Najdłuższej Podróży), gry z tamtych lat uwielbiały być tak tworzone, żebyś nie wiedział i kupił w końcu to ich pismo z rozwiązaniem. O ile we wspomnianym wyżej Super Metroidzie da się przejść całą grę, a nawet znaleźć 100% przedmiotów samemu, łażąc po całej mapie i tuląc każdą ścianę przez 20 godzin, o tyle nie wierzę, że ktoś sam znalazł sekretne wyjścia w takim wydanym 3 lata wcześniej Super Mario World.  

Podsumowując - sekrety, tajemnicze portale, zagadki - spoko, ale jeżeli potrzebuję poradnika, żeby przejść grę, bo oczekuje się ode mnie rzeczy, na które żaden logicznie myślący człowiek by nie wpadł, to trochę mnie to odrzuca.

A, i jeszcze coś - w 7:50 w filmiku narrator mówi "poczujemy się dobrze ze sobą". To jest taka kalka z angielskiego, że aż wstyd, że publicysta szanującego się portalu używa takich wyrażeń.  duh
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Silnik Mybb   MasterStyle By Wojtas (Krugerz)
Polskie tłumaczenie     Mybboard.pl