09-01-2016, 13:23
|
Do czego służą karty kolekcjonerskie na Steam?
|
|||
|
Trochę nie rozumiem pytania w nazwie tematu, na który on stara się odpowiedzieć... w sensie, jak sama nazwa wskazuje, karty kolekcjonerskie służą do kolekcjonowania!! Oprócz tego Steam nagradza za zgromadzenie pełnego kompletu kart i wytworzenie z nich odznaki różnymi pomniejszymi upominkami dla tej platformy. To znaczy, dostajemy nową emotikonę na tamtejszy komunikator, tapetę do profilu, czasową zniżkę na jakiś tam produkt, a także PD, które z kolei zwiększają level konta, a co z kolei umożliwia nam np. dodanie gabloty do własnego profilu! ^^
Podobnie jak w przypadku prawdziwych kart kolekcjonerskich możemy je zarówno kupować, jak i sprzedawać, tu za pomocą rynku Steam, i, tu także identycznie, jak w przypadku prawdziwych kart, istnieje możliwość wymienienia się nimi z innymi graczami, bez udziału eurocentów w transakcji - co komu bardziej pasuje! Nadmienię też, iż te emotki i tapaty, które dostaniemy też podlegają sprzedaży. Tak czy inaczej to od Was zależy czy zechcecie sprzedać te karty, by zarobić trochę grosza czy zebrać je wszystkie i mieć szpan w profilu!! ^^ Nie zgodzę się, aby najprostszym sposobem na zdobycie kart było zostawienie ich leniwie na parę godzin... wg mnie wystarczy po prostu w nie przez ten czas zagrać - w Divinity nie zdążyłem swoich postaci nawet stworzyć, a już miałem większość dostępnych kart dla tego tytułu przyznane ;P jeszcze się mi nie zdarzyło, abym specjalnie puścił grę, nie żeby w nią grać, a żeby karty zdobyć... na cóż w bibliotece miałbym mieć tytuł, w który nie chcę grać?! xD Karty nie są przyznawane za wszystkie gry, a aby zobaczyć, za które konkretnie i czy jeszcze nam przysługuje ich otrzymanie, należy zajrzeć w aplikacji steama do zakładki postęp odznaki. Nawet jak nie mamy żadnej karty z danej gry z naszej biblioteki, to i tak zostanie wyświetlona informacja, jakie karty znajduję się w tym zestawie, winna tam też być informacja, czy dostaniemy więcej kart, jeśli w tę grę zagramy - proste i przejrzyste!! ^^ W praktyce w większości znanych mi przypadków karty dostaje się za czas spędzony w grze, góra 50% zestawu, zaś aby zdobyć pozostałe, należy je kupić, bądź się wymienić (np. jak ma się powtórki lub karty z innych zestawów). To nie tyczy się gier f2p, jeśli w ogóle karty są tam dostępne, przeto aby zdobyć je do np. TF2 należy dokonać mikrotransakcji we wspomnianej grze. Więc, Spidi, jeśli chcesz karty do TF2 rozważ zakup kapeluszy do tejże zacnej gierki! : D Tu dla przykładu podam swój profil - http://steamcommunity.com/profiles/76561198062270390 - gdzie zdarzyło się mi wytworzyć parę odznak i w konsekwencji, oprócz tego, że wspomniane odznaki znajduję się w rzędziku po lewej, to także można tam zaobserwować gablotę, do której to dostęp uzyskałem, zyskując poziom 10, który to z kolei wybił za PD (m.in. z odznak właśnie). W tle jest także tapeta z Larą - to zaś gift za odznakę z TR ^^ Tu także nie zgodzę się ze stanowiskiem, jakoby karty miały być luksusem dla bogatszych - zebranie pełnego zestawu tylko i wyłącznie przez kupowanie kart (co raczej się nie zdarza, biorąc pod uwagę, iż połowę ich zazwyczaj się dostaje) nie powinno przekroczyć 5zł, a to nie jest taka straszna kwota i wielu jest w stanie sobie na nią pozwolić, a że ludzie są skłonni wydawać znacznie więcej na wirtualne dobra (vide: skiny za miliony szekli!), to tym bardziej nie dziwota, że niektórzy nie tyle kolekcjonują te karty, co raczej wręcz całe odznaki! ^^
15-01-2016, 02:06
(10-01-2016, 02:42)ChrisEggII napisał(a): Czy da się ustawić własny obrazek na tło? Albo ewentualnie wybrać z gotowych prac z dowolnej gry? Nie sądzisz, że to by się trochę mijało z celem..? ^^ W sensie, skoro miast zdobywać jakąś tapetę (poprzez zakup czy wytworzenie) równie dobrze mógłbyś wstawić jej dokładną kopię z własnego dysku? xd Innymi słowy, raczej nie powinno się dać i z tego, co sprawdzałem... yup, się nie da!! x] Tapetę można wybrać z każdej wspieranej gry, trzeba tylko ją wpierw kupić (tapetę, nie grę) (albo dostać jako prezent), można pod tym kątem przejrzeć rynek społeczności - Wyszukiwanie zaawansowane -> kategoria: Steam -> nazwa gry, która nas interesuje, a na koniec oznaczyć jeszcze pole "tło profilu": Mniej więcej tak to winno wyglądać, jak powyżej ^^ ![]()
21-01-2016, 01:25
Dzięki za info i swoją drogą - cześć Discorss. Dawnośmy nie gadali. jak zwykle się rozpisałeś :)
To w sumie logiczne, że gracze płacący mają więcej bajerów z tego faktu, niż darmowi :) Ale to andal chyba trochę sprowadza soę do potwierdzenia faktu, że płacący-bogatsi mają lepiej. Nie twierdzę, że to jest złe. Wszak płacą, to wymgają, a nie jest to rzecz naruszająca jakkolwiek balans gry. | |||
| |
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
Spoiler![[Obrazek: mw2ZV.png]](http://puu.sh/mw2ZV.png)
![[Obrazek: zdMPIzg.jpg]](http://i.imgur.com/zdMPIzg.jpg)