Polski, a zagraniczny fandom MLP
rapidash Irwin durna głucha wredoto doigrałeś się to i piszę  party
Zostałem poproszony o poprowadzenie jakiejś merytorycznej dyskucji. kłamca  Jako iż czasami "szlajam się" po Europie chciałbym uzłyszeć wasze zdanie co do polskiego fandomu i konfrontowania go z zagranicą  kurczak
Odpowiedz
Polski fandom bardzo przypomina mi środowisko miłośników kolei - w tym sensie, że ludzie, którzy, gdyby spotkali się na piwie, najprawdopodobniej bez problemu doszliby ze sobą nawzajem do porozumienia, w internecie tworzą jakieś bzdurne podziały (hejcący Pesę i usiłujący jej bronić, odmawiający podróży PKP Intercity w proteście przeciwko polityce tej firmy i usiłujący zachować zdrowy rozsądek - a w broniaczowym fandomie np. Tribrony i Kraków, lunarni i solarni itepe). Pół biedy, jeśli zdają sobie sprawę, że to wszystko ma znaczenie drugorzędne - gorzej, gdy czynią z tego nieomalże religię i autentycznie angażują się emocjonalnie w te podziały.
Dlatego uważam, że bycie miłośnikiem kolei w okresie młodzieńczej „burzy i naporu” było dobrym treningiem i uchroniło mnie przed straconymi w bezcelowych fandomowych dramach nerwami.

A za granicą bywam stosunkowo często, ale zwykle mam ciekawsze rzeczy do roboty niż szukać miejscowych kucomaniaków.
Pam-ta-ta-tam! - Konstal 105Na o powyższej wypowiedzi.

Jestem zwolennikiem linii 326 oraz przegubów na niej!
Odpowiedz
(07-01-2016, 00:02)psoras napisał(a): Polski fandom bardzo przypomina mi środowisko miłośników kolei - w tym sensie, że ludzie, którzy, gdyby spotkali się na piwie, najprawdopodobniej bez problemu doszliby ze sobą nawzajem do porozumienia, w internecie tworzą jakieś bzdurne podziały (hejcący Pesę i usiłujący jej bronić, odmawiający podróży PKP Intercity w proteście przeciwko polityce tej firmy i usiłujący zachować zdrowy rozsądek - a w broniaczowym fandomie np. Tribrony i Kraków, lunarni i solarni itepe). Pół biedy, jeśli zdają sobie sprawę, że to wszystko ma znaczenie drugorzędne - gorzej, gdy czynią z tego nieomalże religię i autentycznie angażują się emocjonalnie w te podziały.
Dlatego uważam, że bycie miłośnikiem kolei w okresie młodzieńczej „burzy i naporu” było dobrym treningiem i uchroniło mnie przed straconymi w bezcelowych fandomowych dramach nerwami.

A za granicą bywam stosunkowo często, ale zwykle mam ciekawsze rzeczy do roboty niż szukać miejscowych kucomaniaków.

pink3  Jeżeli chodzi o hejt na PESE to nie mam nic do powiedzienia, bo musze nią jeździć. Jeśli chodzi o kucowych fanów kolejnictwa też znam kilka osób i jak chcesz to mogę podesłać tobie dane na prywatnej. A co do Polskiego fandomu... jak to powiedział mój przyjaciel MacTer4 /lubuski organizator meetów na zieloną górę/ polski fandom bardziej przypomina swą strukturą starogreckie polis (miasta-państwa) bez jednolitej i jednorodnej struktury... ale chyba to taka polska cecha, że nie połączymy się dopóki nie mamy wspólnego celu lub wroga. evil
Odpowiedz
Jak dla mnie Polski fandom jest spoko.
Duża liczba enklaw, sporo podgrup, zasada L'n'T która zdycha w agonii(i dobrze, bo to durny troll)
Politycznie niepoprawne dyskusje, karcianka są spoko.

Co do karcianki mlp:ccg to rozwinę.
W zachodnich fandomach rozgrywki w karciankę są tak przewidywalne i nudne!
Handel kartami zrobił się tam prawie tak samo rakotwórczy jak w MtG, gra się tylko taliami z topmety i nie ma talii z dobrą inwencją twórczą. Występuje tam potężny powergaming. Nie ma przyjacielskiej wymiany kartami, wszytko się liczy w Jewroszeklach.
Ogólnie jest mniej funu. Doświadczenie po graniu z Niemcami i Czechami.
What was her name again?
Twilight "Graphene the Griffin" Sparkle?
Twilight "Zigger Grave Digger" Sparkle?

Odpowiedz
Jak wygląda rzecz z fandomem na zachodzie? Są bardziej zgrani, mają jakś organ centralny, spotykają się jakoś poza giga-meetami?

Czy różnica jakościowa (zachód == wimcyj kasy panie) jest aż tak zauważalna?
Odpowiedz
fuj
(07-01-2016, 20:55)Irwin napisał(a): Jak wygląda rzecz z fandomem na zachodzie? Są bardziej zgrani, mają jakś organ centralny, spotykają się jakoś poza giga-meetami?

Czy różnica jakościowa (zachód == wimcyj kasy panie) jest aż tak zauważalna?

Zgranie jest niewątpliwy to fakt (patrząc na szwabów), choć stanowisk rządu fandomu nie ma, to na szczeblu europejskim masz do czynienia z EPCU (European Pony Cnvention Union> http://ponycon.org/) są też spotkania o bardziej lokalnych zasięgach jak np. polskie meety w KFC kurczak czy też nieco większe meety... jak też i Lunafest czyli festiwal muzyki fandomowej. 

Czy jest różnica jakościowa pomiędzy polskimi meetami a niemieckimi z powodu euroszekli... cóż muszę na to odpowiadać? duh  Choć jak prowdzę stoisko to jakoś tak łatwiej sakiewka się napełnia

A co do gier CCG... tylko polska ma tak rozbudowany system rozgrywec CCG i strukturę "ligową"... za granicą turnieje to jednostrzałowce i drogie talie mają zwykle 1 szansę na pokazanie się i dlatego ten nacisk na kasę w talii (często droższe niż samochody Spike'a). W polsce jakoś łatwiej to przychodzi i tyle.
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

Silnik Mybb   MasterStyle By Wojtas (Krugerz)
Polskie tłumaczenie     Mybboard.pl