상각설탕
Liczba postów: 18
Liczba wątków: 1
Reputacja:
1
12-01-2016, 01:48
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-01-2016, 01:49 przez ⰄⰋⰔⰍⰑⰓⰔ-ⰁⰀⰔⰔ.)
Radio - czym jest zasadniczo chyba nie trzeba pisać, nie? ^^ Mam nadzieję, że nie, to jeszcze nie te czasy, że ludzie o radiu nie słyszeli, hmmm? o_0 No ten, niemniej odstawmy te futurystyczne dywagacje ~ temat ten powstał, albowiem chciałbym poznać wasze przemyślenia i opinie na temat tego wiekowego medium, które dalej całkiem nieźle w dobie internetu się trzyma...
Śmiało! Pochwalcie się swoimi ulubionymi stacjami, zarówno temi tradycyjnemi, nadającymi w eterze, jak i internetowymi, których fale można odebrać tylko za pośrednictwem Sieci... albo podzielcie się swoimi spostrzeżeniami ogólnie na temat radia i radiostacji, ich współczesnej sytuacji bądź ewolucji - jak to się prezentowało przeszłymi dniami albo w jakich barwach jawi się przyszłość tego medium! Pozwólcie, iż zacznę~~ ^^
Niegdysiej, jeszcze w latach '90, zdarzało się mi radia słuchać dość często, co ja mówię, radio szło wtedy na okrągło, gdzieś tam w tle po domu... zazwyczaj to było RMF FM bądź Radio Zet, ewentualnie jakiś program Polskiego Radia. Nie pamiętam dokładnie, niemniej po dziś dzień dobrze wspominam pop tamtych lat. Sytuacja niewiele się zmieniała przez przeszło 20 lat!! Dalej nie narzekałem na jakość popularniej muzyki, zaś do słuchanych stacji doszły jeszcze Vox FM, RMF MAXXX, Złote Przeboje i inne...
Od 2006 roku posiadałem odtwarzacz mp3 z wbudowanym radiem, w efekcie zacząłem słuchać go jeszcze częściej, chociażby przed spaniem... czyli w praktyce przez całą noc, to były dobre czasy ^^" wtedy też zauważyłem, że nocą playlista jest jakby... ciekawsza, bardziej różnorodna itp. Nie ma to też jak "Sensacje XX wieku" o trzeciej w nocy :D
Dla mnie zmierzch ery radiowej zaczął następować gdzieś od 2009 roku... nie wiem, czy to tylko moja opinia, czy faktycznie współczesna muzyka popularna puszczana w komercyjnych radiostacjach jest taka bardziej... mdła? W każdym razie w tym samym roku odkryłem portal MiastoMuzyki.pl, portal pod patronatem RMF FM pełny tematycznych radiów internetowych, z których moje ulubione to były RMF Nippon, RMF Rumor, eLO RMF i faworyt RMF Select [*]^^
Portal MM to było coś więcej niż tylko stronka z radiami - to było pierwsze forum, w które się zaangażowałem ;'] czyli w praktyce miałem tam jakieś 40 postów* - większą część funkcjonowania tam spędziłem na tamtejszym Chatboksie, czyli odpowiedniku naszego... ~cóż, niektóre rzeczy się nie zmieniają, nie? ^^
Sielanka mogłaby trwać dłużej, ale administracja nagle i bez ostrzeżenia w czerwcu 2011 zamknęła forum!!! Zaś miasto muzyki zmieniło nazwę na RMFon i odtąd było i wyłącznie stronką z internetowymi radiami, niemniej taka zdrada (jak można ot tak zamknąć forum bez żadnego uprzedzenia?!) nie mogła obejść się bez focha i tym sposobem definitywnie wylądowałem na last.fm!! (aż do 2015) Tam też było coś na wzór radiów tematycznych (było, bodaj do 2013), niby płatne tylko dla subskrybentów, ale jeśli przez przypadek zmieniło Ci się IP na amerykańskie lub niemieckie...
Ogólnie w najnowszych czasach zdecydowana większość muzyki, jaką słuchałem, brałem z internetu, last.fm tworzył mi wirtualną bibliotekę, zaś ja za pośrednictwem odtwarzacza ją przesłuchiwałem online... bez ściągań, bez radia... w sensie bez internetowego, bo tradycyjne dalej zdarzało się mi słuchać, ot np. w samochodzie, takie stacje jak RMF Classic, Trójka, Radio Pogoda... W 2014 kupiłem nowy telefon i nim dokupiłem do niego kartę, aby wgrać własną muzykę, słuchałem radia, tutaj głównie takie stacje (oprócz wcześniej wymienionych) jak Radiofonia i Radio Bajka ^^
*- 40 postów z czego większość w dziale RMF Select - pięknym miejscu, gdzie użytkownicy wspólnie naradzali się na jakie kawałki głosować, a że gusta były różne, bez przerwy miały tam miejsca słowne przepychanki i wzajemnie branie się za pyski, nawet moderacja bała się tam zapuszczać, gdyż wszelkie groźby, przekleństwa i podobne uchodziły płazem, a gdy do akcji wkroczyły jeszcze trolle, które armią swoich multikont przepychały na playlistę utwory trwające do 1h, czyli w praktyce blokowały radio na ten czas, to dopiero wtedy zrobiła się tam ostra, żwawa i żarliwa dyskusja, wciąż tęsknię za tym miejscem :c
** UWAGA!!! SPOILER ZAWIERA URZEKAJĄCĄ HISTORIĘ :^) **
Ogólnie, osobiście ze względu na nadawaną muzykę, mogę polecić Wam RMF Classic, z audycji zaś program Trzeci Polskiego Radia. Dziesięć lat temu pewnie do tego dodał bym RMF FM, ale to już trochę nieaktualnie ^^" Nie ma to też jak radia lokalne, czasem będąc w podróży, ich słucham i od czasu do czasu znajdzie się jakaś perełka, dla przykładu kawałek https://www.youtube.com/watch?v=dX0k9wKlQ5Q , który poznałem, wracając z Gdańska x]
jedyny koszerny w stadzie gojów
Liczba postów: 21
Liczba wątków: 0
Reputacja:
7
12-01-2016, 18:43
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-01-2016, 18:45 przez Ślimak.)
Kiedyś słuchałem radia w miarę regularnie, teraz włączam sobie czasami na kilkanaście minut dziennie do gotowania lub zmywania, bo jednak wolę położyć sobie w kuchni tablet z moją ulubioną playlistą ze Spotify.
Stacje, których słuchałem były różne, jak jeździłem jeszcze do pracy to na te pół godziny odpalałem sobie Polskie Radio Czwórka, które, jak to już pisałem w esbe, było śmieszne i nawet dziwne - jedyne radio jakie znam, które puściłoby utwór Króla Popka, Stachurskiego i tego śpiewającego pop transwestyty z Rumunii i to jeszcze jeden po drugim. Muzykę dalej puszczają nietypową, ale irytuje mnie ich obecne nastawienie na internetowe osobistości - wywiad z Mietkiem Mietczyńskim o filmach, stworzenie audycji, którą prowadzi... JDabrowski, trzynastolatek z jutuba. No brawo. Dawida Podsiadło też nie lubiłem.
"Trójki" nie cierpię, zawsze było to dla mnie radio dla starych ludzi, których obchodzi jakaś lista przebojów Niedźwiedzkiego, który szczerze mówiąc ma gust gorszy niż byle moron z muzycznego podforum 4chana. Przepraszam wszystkich fanów tej stacji, ale taki na przykład Polski Top Wszech Czasów to cholerny żart, a Perfect to dupa, a nie zespół.
Jak już włączę to radio, to będzie to jakaś stacja ze starymi przebojasami - Radio Zet Gold lub Złote Przeboje. Wtedy mam szansę na jedną z trzech opcji - albo puszczą coś Abby (której nie lubię), albo puszczą Hungry Eyes (te piosenkę z filmu Dirty Dancing), albo jakiś polski badziew z lat osiemdziesiątych.
A propos polskich utworów - kiedyś zastanawiałem się, czemu radia takie jak Eska Rock (której słuchała czasami moja matka, nie wiem czemu) puszczają w kółko tych samych polskich wykonawców. Odpowiedź jest bardzo prosta - polskie radia są zmuszone, żeby (bodajże) 30% materiału to były polskie utwory, niezależnie od jakości. Dlatego też włączając radio w nocy usłyszy się TYLKO polską muzykę, bo muszą jakoś wyrobić normę, więc wyrabiają ją, gdy i tak nikt nie słucha.
Smutne. W Kanadzie też jest podobnie.
Ale najgorsze w radiu ogólnie, bo to niezależne od stacji, są reklamy, które mogą używać tylko jednej formy przekazu - dźwięku - więc często po prostu WRZESZCZĄ albo mają irytującą muzyczkę, tylko żeby zwrócono na nie uwagę. To i niepotrzebne wiadomości o pełnych godzinach (jakbym chciał wiadomości to był włączył jakieś Tok FM czy inne Info cośtam) czy rozmowy po kwadrans, gdy ja chcę tylko posłuchać czegoś przez te 10 minut spędzone w kuchni.
Diagram przemienny
Liczba postów: 72
Liczba wątków: 4
Reputacja:
39
Cóż, ja osobiście nigdy nie byłem miłośnikiem radia. Kiedyś słuchałem trochę RMF Classic, jednak po pewnym okresie przeszedłem na własną muzykę, którą czerpałem głównie z internetu.
Odnośnie faktu jak to słabe są stacje z muzyką popularną się nie wypowiem (wszyscy jesteśmy tego świadomi) o tyle zawsze miałem nadzieję, że moja ulubiona radiostacja przetrzyma szturm populizmu. Tak się nie stało. Dla przykładu przez całe tegoroczne święta Bożego Narodzenia puszczali głównie popowo-świąteczny szmelc. Poza tym, ewidentnie coraz bardziej zmierzają w stronę muzyki popularnej, zamieniając muzykę czysto klasyczną na soundtracki, a soundtracki na kiczowate piosenki o miłości. Nawet zaczęli reklamować się hasłem "Najlepsza muzyka filmowa". Co do samej klasyki, to puszczają coraz gorsze wykonania (Lang Lang interpretujący Chopina?! Jak nisko trzeba upaść by to puścić przez radio?) i zmierzają w stronę klasycyzmu. Kiedy to ja ostatnio słyszałem jakąś neoromantyczny utwór? Ogółem chyba zaczynają się tym zajmować ludzie nie do końca znający się na muzyce klasycznej.
Odradzam słuchanie tego radia w nocy i w okolicach święta Bożego Narodzenia.
상각설탕
Liczba postów: 18
Liczba wątków: 1
Reputacja:
1
Pamiętam, jak w 2009, po kilku latach nieobecności, wróciła do domu kablówka, także wtedy oglądałem głównie (oprócz kanałów z kreskówkami) kanały muzyczne: MTV2, 4funTV, Viva, Mezzo i Czwórkę właśnie, stąd jakby kojarzę Czwarty program jako telewizję muzyczną bardziej niż radio i stąd też zapomniałem o niej wspomnieć wcześniej, ale co do muzyki, to faktycznie, polecam, zawsze istnieje szansa na znalezienie czegoś ciekawego... albo i nie! ^^
Co do opinii na temat Trójki, nie zaprzeczę, ta stacja wydaje się tworzyć wokół siebie taką otoczkę "elityzmu", co może się niektórym wydawać drażniące, bo... pls, kogo nie drażni ten powszechny gdzieniegdzie muzyczny snobizm? ^^ Potem jest już tylko dylemat, co gorsze - ten wszechobecny kicz czy właśnie ten elitaryzm? xd Tak czy inaczej, jakby nie było, choć rozumiem to zastrzeżenie, to mnie ono osobiście nie przeszkadzało i stąd też polecam audycje tamtej radiostacji, można mieć wrażenie, iż prowadzący dzieli się ze słuchaczami własną kolekcją, a to na pewno ciekawsze niż zapętlona playlista, dzięki której można się nauczyć, jakie dane radio puszcza utwory na pamięć...
A skoro o tym mowa, zapętlona playlista wydaje się być zmorą RMF Classic, jak od czasu do czasu da się tego radia posłuchać, gdyż jakościowo dotrzymuje kroku konkurencji, to po tygodniu przesłuchiwania tej stacji można odnieść wrażenie, że zna się wszystko, co ma do zaoferowania... naprawdę, mogli by już dać spokój OSTowi z Władcy Pierścieni, jest jeszcze tyle pięknej klasycznej i filmowej muzyki ;-;
Wiesz... ironicznie, mimo to wszystko, wciąż uważam, że RMF Classic to jeden z lepszych wyborów, jeśli chodzi o radiostację do słuchania... Cóż, najwidoczniej przez wzgląd na to, iż to radio startowało z wyższego pułapu, to pomimo upadku jakości, wciąż jest nad konkurencją? ;x
Pożoga
Liczba postów: 173
Liczba wątków: 5
Reputacja:
18
Jak kiedyś nie mogłem zasnąć, to w przypływie natchnienia włączyłem sobie radio w komórce. Natrafiłem na jakąś audycję, gdzie ktoś całkiem przyjemnym głosem gadał o 'paranormalnych' rzeczach. Spodobało mi się, więc posłuchałem 5 minut. Bo trafiłem na koniec audycji i okazało się, że słucham Radyja Maryja
Ale tak to lubię trójkę, czasem puszczą metal, czasem Mann coś wymamrocze, ogólnie śmieszna jest ta stacja ^u^
A kiedy trzeba zrobić coś na dworze/w garażu, to często idzie właśnie te rmf fm, radio z, czy coś. Bo to taka płytka muzyka, w sam raz do roboty. A i czasem trafi się kilkusekundowy fragment piosenki, który wpadnie człowiekowi w ucho. Albo rzucą coś z dzieciństwa.
Niemniej jednak preferuję słuchawki (pełne nyauszniki >> douszne > dokanałowe) i starannie wyselekcjonowane przez siebie utwory.
Hell Bent For Leather
Liczba postów: 64
Liczba wątków: 6
Reputacja:
10
Najczęściej słucham Trójki, miewają całkiem fajne audycje i naprawdę dobrych dziennikarzy. Ale bywa, że podczas jazdy autem leci RMF Classic, wtedy raczej nie przełączam.
Generalnie informacje czerpię z internetu, muzykę mam na płytach, kasetach i plikach elektronicznych. Ot, znak czasów.
Celestia was never on your side...
|