PONE – NAJLEPSZE FORUM W INTERNECIE, PONIEKĄD.
Seria portal stories. - Wersja do druku

+- PONE – NAJLEPSZE FORUM W INTERNECIE, PONIEKĄD. (https://pone.gdan.eu)
+-- Dział: Offtopic (https://pone.gdan.eu/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Dział: Syf (https://pone.gdan.eu/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Wątek: Seria portal stories. (/showthread.php?tid=256)

Seria portal stories. - Kamil-Maciej - 31-03-2016

Temat ten jest poświęcony serii modyfikacji do gry Portal 2 o nazwie "Portal Stories".

Pierwszym modem z serii było Portal Stories: Mel. Wystarczy powiedzieć tyle, że wygrała ona nagrodę użytkowników na najlepszy mod na stronie Mod DB.

Wkrótce wyjdzie nowa część: portal stories: VR. Aby zagrać będzie trzeba posiadać hełm SteamVR. Ma ona składać się z 10 zagadek i posiadać własną mini-fabułę.

Co ja o tym sądzę? Nie zamierzam wydawać 900$ tylko po to, aby móc zagrać w 10 zagadek, więc niestety nie zainstaluję tej modyfikacji.

RE: Seria portal stories. - ChrisEggII - 02-04-2016

Grałem w dodatek z Mel i bardzo mi się spodobał. Widoczne jest to, że był on tworzony przez fanów dla fanów. Już sam poziom trudności wskazywał, że twórcy raczej nie przejmowali się "niedzielnymi graczami" i celowali w pewną grupę odbiorców. Jest to niewątpliwa zaleta, bo tutaj naprawdę można poczuć satysfakcję po rozwiązaniu zagadki nad którą się siedziało ponad pół godziny, albo i dłużej.
Podobała mi się również fabuła. Nie jest co prawda ona za bogata, a jest jedynie pretekstem do rozwiązywania do kolejnych zadań, ale jednak jakiś sens ona ma.
Miała niestety też kilka problemów. I to dosyć poważnych.
Przede wszystkim konstrukcja poziomów. Część z nich jest tak baznadziejnie zbudowana, że nie kompletnie nie wiadomo czego autor od nas wymaga. Nie wiadomo gdzie jest wyjście, a czasami miejsca w których można umieszczać portale są w głupi sposób zamaskowane. Kończy się to waleniem na ślepo w ściany w nadziei, że gdzieś można te przejście postawić. Dotyczy to przede wszystkim pomieszczeń poza komorami testowymi, chociaż i w nich trafiają się takie potworki. Prawdziwym koszmarem była pewna wysoka hala, w której przez 10 minut latałem szukając gdzie jest wyjście.
Poza tym zdecydowanie przegadana historia na początku gry. Autorzy za bardzo puścili wodze fantazji z tym opowiadaniem historii. Naprawdę fajnie, że można było poznać same początki Aparature Science, a potem upadek, ale to zbytnio się przeciągało. Minęła dobra godzina zanim dostałem się do pierwszej komory testowej, wcześniej mając wspominane poziomy typu "wal w ściany gdzie popadnie. W końcu na którejś pojawi się portal".
No i jeszcze trochę doskwierał mi brak jakichś smaczków, które by jakoś urozmaiciły mapy. Sporo map na początku miało jakieś poboczne pomieszczenia. Z początku eksplorowałem każde z nich bardzo dokładnie licząc na to, że znajdę tam coś ciekawego. Nic takiego nie znalazłem. Całkowity brak ciekawego wykorzystania wolnej przestrzeni.

Samego dodatku jednak nie przeszedłem. Doszedłem do pewnego momentu przy którym całkowicie się zaciąłem. Potem zrobiłem dłuższą przerwę, aby na koniec zrobić format systemu, tracąc tym samym cały postęp. Może wrócę w przyszłości do gry, ale na razie brakuje mi chęci.

A co do pomysłu z VR... Z pewnością bym zagrał, bo brzmi to niesamowicie ciekawie. Problem jest jednak w tym, że te okulary są dość świeżą technologią, a przez to ich cena jest zaporowa jak na moje warunki. Może za te XX lat spróbuję, kiedy to takie gadżety będzie można kupić nawet w Biedronce.