![]() |
|
Ścierwisław uczy rysować - Wersja do druku +- PONE – NAJLEPSZE FORUM W INTERNECIE, PONIEKĄD. (https://pone.gdan.eu) +-- Dział: Interesujące rzeczy (https://pone.gdan.eu/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Twórczość (https://pone.gdan.eu/forumdisplay.php?fid=16) +--- Wątek: Ścierwisław uczy rysować (/showthread.php?tid=103) |
Ścierwisław uczy rysować - Ścierwisław - 22-11-2015 Ja w sumie nie mam kwalifikacji żeby was uczyć, ale wiem że nie chce wam się znaleźć nikogo innego, to się poświęcę. JAK TO KAŻDY CHCIAŁBY UMIEĆ RYSOWAĆ Ale jak się zaczyna, to dostaje się coś takiego: Kiedy inni malują takie rzeczy: I jak tu przejść z punktu A do punktu B? Nie będę wam rzygał tyradami o tym jakie kluczowe jest żeby ĆWICZYĆ bo taką radę to każdy debil umie dać i wszyscy mają ich dosyć. Kolejna rada którą każdy debil może dać, to wytknąć że postać ma krzywy nos i czuć się dumnym z konstruktywnej krytyki. Więc zacznijmy od rzeczy której zwykły debil nie wie. kompozycja: OGNISKA A czym do czorta jest KOMPOZYCJA? Ułożeniem elementów na obrazku tak żeby prezentował się jak najlepiej a odbiorca patrzył na niego dokładnie tak jak chcesz, a nie inaczej. OGNISKA Na obrazku musisz mieć przynajmniej jeden punkt który przyciąga uwagę, na którym można zawiesić oczy, inaczej mózg uzna obrazek jako nudny jeszcze zanim się przyjrzy - takie są dobre na tło i niewiele więcej. Ogniskiem może być postać, twarz, przedmiot, konstrukcja, napis, cokolwiek interesującego. Magia polega na tym, żeby w jakiś sposób zmusić odbiorcę do patrzenia na to ognisko, a nie na nieznaczące tło czy scenerię. Sposobów na to jest od czorta i jeszcze więcej. RAMY Można otoczyć ognisko "ramą" złożoną z innych elementów obrazka. Szkoła Ateńska to pierwszorzędny przykład: z całego tłumu wybijają się akurat Platon i Arystoteles, bo na nich koncentruje się cała architektura na obrazie. JASNOŚĆ Wszystko co bardzo różni się jasnością od reszty obrazka, a szczególnie swojego tła, umie przykuwać uwagę. Tutaj wzrok idzie najpierw na nieboszczkę, a zaraz potem na twarz anatoma. KOLOR Plama jaskrawego koloru na burym tle od razu przykuwa wzrok. Największy możliwy kontrast to żółty na czarnym tle, nie biały. Ale poza bardzo ciemnymi tłami, żółty przegrywa z czerwonym. Kolor ognia, krwi, mięsa i owoców, rzeczy które bardzo, bardzo opłaca się zobaczyć tak szybko jak się da, więc ludzie są w tym bardzo dobrzy. Od tego ognia ciężko się w ogóle oderwać: PROWADNICE Wszystkie linie proste, łuki, fale i zygzaki warto ustawić tak, żeby końcami wskazywały na ognisko. Im bardziej pogięta linia, tym wolniej prowadzi oko, proste rzucają je prawie natychmiast na swój koniec. Poza tym widząc postać która na coś patrzy, ludzie odruchowo patrzą w tym samym kierunku. Dobrze to widać na obrazie Wolność wiodąca lud. ODRUCH Oczy idą pierwsze w kierunku twarzy i napisów. Jeśli chcesz żeby coś innego było ogniskiem, to musi być o wiele mocniej wyeksponowane. Na tym zdjęciu napis walczy o uwagę z kilkoma postaciami i ciemnym, masywnym transporterem na białym śniegu. A teraz przykład: JAK TO WSZYSTKO ZŁOŻYĆ DO KUPY? Oto moja Koronacja. UWAGA GORE. Wszystkie napisy są małe, w cieniu i do tego w fikcyjnym języku - jedyny naprawdę czytelny to KLEJ, który jest ważny dla zrozumienia obrazka. Lampa ściąga oczy w ten rejon obrazka co trzeba, wszędzie prowadnice, rama jest, plamy czerwieni pilnują żeby rzucić też okiem na ranę i drugie skrzydło w produkcji. I dlatego Ścierwisław wielkim artystą jest. Będzie więcej. Dla tych co nie wiedzą jak subskrybować: NAPISZCIE POSTA ![]() Możecie też kliknąć na "tryb wyświetlania wątku" i tam macie taką opcję Wszystkie obrazki są w spoilerach - to dlatego żeby nie odwracały uwagi od odpychających klocków tekstu napisanych małą czcionką, które nie przebiją się same. Kompozycja nie kończy się na obrazkach. RE: Ścierwisław uczy rysować - Irwin - 23-11-2015 To ja może dodam coś od siebie, a raczej - zarzucę tępo linkami. Nieodzowną pomocą w zrozumieniu i ogarnięciu kadrowania, ogniskowania, zabawą kolorami i kompozycji może być ta GENIALNA analiza iniemamocnych http://floobynooby.blogspot.com/2013/12/the-cinematography-of-incredibles-part-1.html . O błędach popełnianych przez początkowych rysowników (komiksowych i nie tylko) wypowiadał się swojego czasu Spellcaster w swoim cyklu "sześć błędów popełnianych przez początkowych rysowników", który jest dostępny o tutaj: http://issuu.com/tomaszbuc/docs/6_b____d__w_pl RE: Ścierwisław uczy rysować - Ścierwisław - 23-11-2015 kompozycja: ROZKŁAD No dobra, wiemy już że obrazek musi mieć jakiś kluczowy obiekt i jak zwrócić nań uwagę. Ale nie można tak po prostu rzucić ogniska byle gdzie i zawalić resztę obrazka ramkami i prowadnicami - pewne proporcje obrazka są ładniejsze niż inne. Pierwsze co przychodzi ludziom do głowy, to umieścić najważniejszą rzecz na samym środku obrazka, i to jest bardzo często bez sensu, bo SYMETRIA JEST STATYCZNA. Jeśli chcesz by na obrazku coś się działo, lepiej ułóż go inaczej. TRÓJPODZIAŁ Najbardziej chamska i prosta kompozycja to reguła trójek - nie jest jakaś ekstrawagancka, ale w zupełności wystarczy jeśli obrazek broni się czym innym, i na pewno jest lepsza niż żadna. Chodzi o to, żeby podzielić obraz na trzy części, pionowo i poziomo, dla humanistów to razem dziewięć. Żeby zademonstrować o co chodzi posłałem Ponkę do Reichstagu: Na skrzyżowaniu granic dzielących obrazek na trzy powinny być ogniska. Linie proste, takie jak krawędzie budynków czy horyzont, powinny biec wzdłuż nich. Taka idiotycznie prosta zasada a jak wiele daje. Kolejny przykład: ZŁOTA PROPORCJA "Proporcja piękna" wynosząca około 1:1,62, odkryta trylion lat temu przez starożytnych Greków. Grecy mieli beznadziejny gust kolorystyczny, rżnęli małych chłopców i wynaleźli demokrację, ale przynajmniej tę jedną rzecz zrobili dobrze. Można ją często spotkać w naturze jak i budowlach z klocków wspomnianych Greków. Narysowanie czegokolwiek w takiej proporcji, to znaczy jedna część koło 1,6 razy dłuższa od drugiej, nie jest złym pomysłem, od małych detali po cały obrazek: Szczególnie warta uwagi jest złota spirala. Jeśli uda ci się jakoś ją wkomponować w obrazek, to będzie świetnie prowadzić oko aż do swojego środka, i przy okazji ułoży całą resztę elementów w sposób raczej ładniejszy niż brzydszy. Oczywiście mało kto rysuje ciągle tornada i amonity, więc wystarczy luźne wpasowanie w poszczególne części spirali: Roi się od ludzi uważających, że tworzenie czegokolwiek tak by jak najwięcej elementów było 1,62 raza dłuższych od innych elementów to klucz do absolutnego piękna. Widziałem jak ktoś próbował udowodnić że Twilight przestała spełniać złotą proporcję po zmianie w alicorna i dlatego jest teraz brzydka. To idiotyczne. Złote jest ładne, ale w samej kompozycji są rzeczy dużo ważniejsze niż wszechobecne 1,6. Chociaż Twilight, zaiste, była kiedyś ładniejsza. PIRAMIDA Kompozycja piramidy jest świetna do zaznaczania dominacji jednego obiektu nad całą resztą, i dużo lepsza niż walnięcie go na samym środku. Na górze umieszczasz coś co ma być potężne, majestatyczne, imponujące, a na dole coś co posłuży mu za podstawę. Na przykład genialne sprawdzi się na wojownika na szczycie góry trucheł swoich wrogów albo coś świętego. Ponieważ piramida jest symetryczna, ma mniej ruchu niż inne kompozycje. Dla dodania dynamizmu można nie trzymać się jej ram tak sztywno. Wolność wiodąca lud wita z powrotem: SKOSY Chociaż podobne do piramidy, niesymetryczne skosy są bardzo ruchliwe. Może to dlatego że jak widzisz wszystko skośno, to zazwyczaj dlatego że sam/a nie stoisz prosto. Małżeństwo Lavoisier nie wydaje się statyczne mimo że nic ciekawego nie robi. A co jeśli pojechać w dynamizm na pełnej kurTO SIĘ DZIEJE: CHAOS To nie są zasady zapisane w żelbetonie których nie da się ruszyć, to opcje które są już sprawdzone i wiadomo że działają. Jeśli żadna z nich nie pasuje za bardzo do twojego obrazka, eksperymentuj. Chcesz mieć w tle ład i harmonię? 1,6 naprawdę działa w dowolną stronę. Ale na pierwszym planie ma coś fruwać? Sieknij ze dwa prostopadłe skosy. CO, TO COŚ JEST POZŁACANĄ RZEŹBĄ JOWISZA ZE WZBOGACONEGO URANU? NIECH TA PIRAMIDA STOI KRZYWO. Nie mam pojęcia czy to zadziała, więc jeśli coś takiego ci leży to musisz sprawdzić na własną rękę ![]() Albo w ogóle zrób coś nowego, ale myśl co rysujesz i pamiętaj że nawet pozycja zwykłej gołej ściany może dużo zmienić. RE: Ścierwisław uczy rysować - Ścierwisław - 10-01-2016 kompozycja: BALANS Jak posłać oczy tam gdzie trzeba: część trzecia. Tym razem o ilości śmiecia winnej zdobić różne części obrazka. NAJWAŻNIEJSZA RZECZ JAKĄ PRZECZYTASZ O RYSOWANIU KIEDYKOLWIEK Twoja pojedyncza postać na płaskim tle może iść żreć szkło. Jeśli chcesz nauczyć się rysować, rysuj scenerie, rysuj rekwizyty, rysuj kilka postaci na obrazku, i najlepiej żeby to wszystko nie stało obok siebie, tylko jakoś współdziałało. Dwa obrazki tego samego artysty, na podobnym poziomie technicznym: Który powiesisz na ścianie? I nie, rysowanie jednego obrazka z prostym tłem na 10 zawieszonych w próżni postaci to nie jest ćwiczenie scenerii. No, chyba że jesteś Léon Bonnat: A Léon Bonnat nie wchodziłby na stronę fanów bajki dla pięciola... eee, to znaczy artów i ficów z jakimiś dziwnymi pastelowymi zwierzętami. WAGA Jedna strona obrazka nie powinna być bardziej zagracona od drugiej - jeśli masz wielkie, skupiające całą uwagę ognisko w prawej górnej ćwiartce, to umieść jakieś mniej nachalne w lewej dolnej, inaczej ta część obrazka wyda się niepotrzebnie doczepiona do reszty. To działa w każdą stronę, możesz ciąć obrazek pionowo poziomo i pod skos. Nawet jeśli nie chcesz żeby jakaś część zwracała na siebie uwagę, nie umieszczanie tam absolutnie niczego przegrywa z czymś małym, bez detali, w odcieniach podobnych do tła i mało nasyconych albo niewyraźnym. Nawet chmura jest lepsza od pustki: Jeśli puste otoczenie potrzebne ci do stworzenia atmosfery izolacji czy bezsilności (ta, od razu) to tło w postaci jakiegoś odludzia zawsze przebije próżnię. Próżnia jest dobra tylko w rzadkich, abstrakcyjnych przypadkach które mają być celowo abstrakcyjne, jak biały pokój z Matriksa. TRÓJKĄTY Jeśli masz na obrazku kilka ognisk i symetria nie jest ci specjalnie potrzebna akurat na tę okazję, to nie umieszczaj ich na tych samych szerokościach ani wysokościach. Efekt jest płaski i nienaturalny jak scenariusze McCarthy: Obrazek trzyma się ekspresją i pomysłem. RAMY Żeby zapobiec uciekaniu oczu poza obrazek, dobrze zagracić jego krawędzie różnymi ścianami i belkami, albo jeszcze lepiej - prowadnicami wskazującymi gdzieś do środka. Tradycyjny obraz można po prostu oprawić w ramę i sprawa załatwiona, ale cyfrowo trzeba znaleźć substytut. RE: Ścierwisław uczy rysować - Seluna - 14-04-2016 Misztrzu Ścierwisławie, mam do ciebie dwa pytania: - czy masz jakieś rady dla początkujących rysowników tabletowych? - kiedy Ścierwisław uczy rysować? RE: Ścierwisław uczy rysować - Ścierwisław - 14-04-2016 @Seluna 1. Stabilizacja, taki wihajster który wygładza, albo i spowalnia kreskę z tabletu żeby łatwiej nią było sterować. Kto nie wie co to jest, ten powinien. W każdym programie włącza się ją inaczej, ale warto poszukać. Nie przesterować bo wyjdzie brzydka kreska z pętlami zamiast ostrych zwrotów. 2. Tablet jest śliski - dlatego dobrze przymocować do niego możliwie pewnie kawał papieru technicznego albo inną rzecz cienką ale szorstką i w miarę wytrzymałą. Mnie wystarczyło przygnieść go tabletem z jednej strony i przykleić taśmą z drugiej, a wytrzymuje zaskakująco długo. 3. Szkicuj/ćwicz na kartce. Digital daje ładne efekty, ale do wyrabiania ręki nic nie przebije szorstkiego papieru i perfekcyjnego zgrania dotyku z obrazem. 4. Tablety LCD ładnie się świecą, ale mają swoje wady. Np. nie da się do nich przykleić kartki. Dopóki nie znajdziesz ludzi którzy nazwą cię prosem, to nie myśl nawet o spaleniu paru kafli na przereklamowanego cyntyka ani nawet chińską podróbkę. 5. Wacom to złe żydy które chcą twoich pieniędzy. Nie wiem kiedy następne Uczy bo jestem zajęty rysowaniem komiksu, a zrobienie jednej strony zajmuje cały dzień. RE: Ścierwisław uczy rysować - Seluna - 14-04-2016 (14-04-2016, 16:04)Ścierwisław napisał(a): @Seluna To mi się już niestety nie przyda, bo mam już Wacoma (nie LCD) :c . Bardzo dziękuję! |